Faktorer som påverkar lån till bostad

De flesta som köper en bostad i Sverige idag behöver ta ett bolån för att finansiera hela eller delar av köpet. Därmed blir räntan på bolånet ofta en stor del av de totala utgifterna i hushållets ekonomi. Det finns dock ett antal faktorer som påverkar vilken ränta du får på bolånet. Dessa är bra att känna till för att få så bra ränta som möjligt på smslån.io.

Belåningsgrad
Kreditgivaren, oftast en bank, lånar ut pengar med din bostad som säkerhet. Ju lägre del av bostadens marknadsvärde du lånat, desto större chans har banken att få tillbaka sina pengar om du av någon anledning inte skulle kunna betala lånet, Därför är det bra att då och då värdera om sin bostad och meddela den nya värderingen till banken (förutsatt att bostadens värde har ökat såklart). Då får du ett bra förhandlingsläge om räntan.

Medlemskap i fack eller förening
Många fackföreningar och bostadsägarföreningar som t.ex. Villaägarna har medlemsförmåner i form av färdigförhandlad bolånerabatt. Fundera på vilka föreningar du är medlem i och sök efter bolånerabatter.

Flytta över sparande och försäkringar
Ett ytterligare sätt att få lägre ränta på bolånet är att flytta över delar av eller hela sitt ekonomiska engagemang till den bank man söker lån hos. Att ha försäkringar, sparkonto eller aktiesparande hos banken gör dig till en viktigare kund sett ur bankens synvinkel. Det är dock viktigt att du räknar själv på hur mycket du tjänar totalt sett på att flytta dina affärer till din tänkta bolånebank. Om försäkringarna blir dyrare eller om du får högre courtage på dina aktieaffärer kan de ökade kostnaderna för detta radera ut det du tjänar på lägre bolåneränta. Är det en bra bank som bryr sig om dig som kund så kan det däremot bli en extra bonus genom att flytta bolånet. Du kanske inte bara får lägre bolåneränta utan även lägre försäkringskostnader eller lägre courtage vid aktieaffärer eftersom du hamnar i en sorts VIP-kundkategori tack vare ditt större totala engagemang hos banken.

Jämför olika banker
Sist men inte minst lönar det sig att jämföra flera olika bankers ränteerbjudanden mot varandra. Banker har olika affärsmodeller för sina bolån, en del nischbanker vill locka just bolånekunder och har som affärsidé att erbjuda just bra bolån. Andra banker kan ha mindre fokus på bolån och kanske satsar mer på andra, hos de mer lönsamma, affärer. Olika banker kan också bedöma dig som kund olika. Ställer du olika bankers erbjudanden mot varandra är du också i en bättre förhandlingsposition så att bankerna förstår att du är en medveten kund som inte tar första bästa bud när det gäller räntan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *